dilluns, 25 d’octubre del 2010

...canviarem la història!


Hi havia una bonica cançó d'Inadaptats que parlava de canviar la història. Ara que la temporada ja s’acaba potser toca analitzar i sotmetre a revisió aquesta.

Aquesta ha sigut la meva primera temporada amb un paper actiu i determinant dins de la tècnica dels Moixiganguers, exercint de cap de troncs. Sens dubte no ha sigut fàcil, però ja sabíem que no ho seria i, de fet, això feia més engrescador i agosarat el repte.

La temporada començava aviat amb uns assajos farcits de probes que deixaven els castellers de tronc baldats, però que servien per rodar de forma accelerada un renovat i alleugerit pis de quarts i quints (amb 6 estrenes enguany amb castells de 7 i 8 pisos).

D'altra banda, calia emprendre el repte d'inventar un nou pis de quarts de castells de 8, sense cap mena de dubtes la part més complicada del procés (fins a 6 persones diferents passarien per aquestes demarcacions al llarg de l'any).

El pis de terços, ha tingut diversos debuts en castells de 7 i 7'5 (4 estrenes si no vaig errat) i de cara els castells de 8 un segon habitual ascendia de pis mentre un jovenet de menys de 60 Kg embadalia el món casteller exercint de forma magistral al llarg de tot l'any i sent l'exemple real de l'esforç, confiança, sacrifici i superació vers un mateix i la resta del col·lectiu.

Pel que fa al pis de segons, hi han hagut dues estrenes en castells de 7 i 7'5 i una d'elles romandria en el carro gros.

Pel que fa al pis de baixos, enguany a comptat amb 6 o 7 estrenes i segurament ha gaudit d'una fiabilitat inaudita en la nostra colla.

Pel que fa als espadats, enguany el pd5 (normal i/o per sota) l'han descarregat 4 segons diferents, 3 terços i 5 dosos (o quarts). Per tant, cal valorar aquestes renovacions així com la recuperació del pilar de 5 per sota després de més d'un any de absència.


La meva valoració és molt positiva pel dinamisme dels assajos (especialment fins a festa major, treballant un ampli ventall de castells assolint unes 15 proves grans per assaig) i per la gran quantitat de castellers de tronc que han debutat enguany ja sigui de forma total o de forma parcial, assolint castells que fins ara no havien fet a plaça. L'únic "però" que hem viscut és que segurament la confiança dipositada en determinades persones no ha sigut corresposta i això ens ha complicat alguns dels objectius previstos. No obstant, ens ha cohesionat més; i hem pogut demostrar que tenim molts recursos i un grup potencialment esplèndid que pot aconseguir amb esforç i sacrifici tot allò que es plantegi.

A nivell de castells, enguany ha sigut una temporada excepcional (i encara queden tres diades):

  1. Hem descarregat 3d7a i 4d7a sense complicacions al llarg de l'any.
  2. Hem descarregat més 3d7ps que mai (6), aconseguint una tècnica excepcional i fruit d'una gran feina de pinyes amb un alleugeriment del tronc.
  3. Hem descarregat més 5d7 que mai.
  4. Hem portat com a mínim dos castells de 7 a cada plaça.
  5. Hem descarregat un 4d8 a la primera (segona colla en aconseguir-ho després dels Arreplegats) i hem carregat un altre carro gros.
  6. Hem assolit un nou castell, el 5d7a (només els verds i els nens del Vendrell ho havien fet abans)
  7. Hem descarregat tots els pilars de 5 que hem portat a plaça.
  8. Brillant feina de l'equip de canalla i de pinyes.

La "contra", ens queda pendent de cara l'any que ve:

  1. No hem pogut portar a plaça el carro gros de cara el tram final, malgrat l'hem assajat amb canvis a quarts i quints per diversos motius, a contrarellotge i amb 3 alineacions diferents en les últimes dues setmanes.
  2. No hem aconseguit tenir una torre de 6 neta amb suficients garanties, segurament li ha mancat assaig i confiança.
  3. Ens ha faltat gruix de gent en alguns assajos vitals i en la majoria de desplaçaments, per tant cal aprendre a motivar millor els nostres castellers.
  4. El 3d8 pintava molt bé, però un parell d'ensurts juntament amb determinades baixes van fer ajornar els assajos i prioritzar el 4.
  5. De vegades, i molt al meu pesar, segur que no he sabut gestionar prou bé el col·lectiu i certes individualitats més enllà dels aspectes tècnics. La gestió de recursos humans és complicada i demano disculpes a qui s'hagi sentit ofès. Jo sóc el primer que ha de millorar molt i ho intento fer a marxes forçades.

Com a conclusió final i retornant al grup penedesenc, crec que "hem canviat la història" i vull creure que sols hem començat a canviar-la. Estic convençut que assolir els primers castells de 8 és el pas previ a normalitzar-los de cara l'any vinent i així assolir els nous reptes d'una colla viva socialment i amb un potencial casteller que no coneix sostres.

Ara més que mai necessitem ser Moixiganguers d'Igualada i veure com tota la comarca llueix orgullosa la camisa morada de 8 galons, diumenge rere diumenge, arreu de la geografia catalana. Enguany hem sentit el caliu de molts simpatitzants, esperem que l'any vinent sentim el caliu de tots ells en els nostres peus, pinyes, troncs i pisos superiors.

Moltes gràcies a tots els que heu fet possible aquesta brillant temporada aportant el vostre granet de sorra, sense vosaltres res seria possible i res tindria sentit. L’any vinent més i millor, estic segur que el món casteller tornarà a aplaudir les nostres gestes.


3 comentaris:

  1. Hem canviat la història perquè tots hem cregut que era possible, però sobretot la tècnica heu estat al peu del canó dia a dia treballant per fer-ho possible!
    Felicitats per la part que et toca :)

    ResponElimina
  2. Un text molt emotiu. És ben normal que costi moure tanta gent pel mateix camí, quan hi ha diversitat d'opinions i d'idees. Però nosaltres hem aconseguit ajuntar un únic objectiu per a tothom: fer millors que la temporada passada. I ho hem aconseguit.
    Felicitats a la tècnica per tot l'esforç que heu donat i saber portar tots els problemes que han sorgit aquesta temporada.
    Ara, a seguir lluitant fins el tancament de temporada!

    ResponElimina
  3. Què més dir després d'aquest resum...que m'has fotut enlaire el resum tècnic i estadístic de final de temporada a l'assamblea, jeje. És broma.

    Hi ha segurament moltes coses a dir, i ja les diré a l'assamblea. Ara que la feina està feta, i tot el què vingui fins a final de temporada és un premi i una festa; podem estar contents, i molt de la temporada. Els "peròs" hi han de ser per millorar, d'això se'n diu ambició; però tot lo bo crec que ha superat amb escreix aquells moments difícils, que n'hi ha hagut.

    Aquest any s'ha treballat molt i molt bé; de forma més professional ( a vegades és criticable; però per lluir s'ha de patir) i amb moltes ganes. Tenim una colla més preparada que fa uns anys, a tots els nivells: la canalla no s'ha fet enrera en CAP castell, el tronc és polivalent, i la pinya està més forta que mai. I la colla té respecte als castells, però no els hi té por. Això, vol dir:

    - Canalla valenta: Cap intent desmuntat per la canalla. Només 2 intents desmuntats ( cap per la canalla) i 2 caigudes ( un accident i una caiguda en un castell límit)

    - Tronc polivalent: 3, 3a, 4, 4a, 5, 5a, 3xs, 4 de 8...Molta gamma de castells, moltes estrenes, un tronc preparat.

    - Pinya forta: 3 per sota, 4 de 8.

    COLLA PREPARADA: 4 DE 8, Colla de 8, al primer intent; amb convicció i sense por.

    ResponElimina