divendres, 31 de desembre del 2010

El 2010 casteller...

Opinió personal breu i resumida del 2010, en forma de 12 campanades (comentari personal + imatge):

1. Hegemonia Arreplegada: L’any acaba com començava el verd quiròfan domina el món casteller universitari.
L’inici de l’any casteller veia com Arreplegats eren els primers en ficar manilles, p7fm carregat al maig. Altre cop dominant: 3d7ps, 5d7, 4d7a, pd6f, 2d7f, però amb l’espineta de la torre de 7 sense folre, condicionada doblement per les lesions.


2. Tastets de glòria: Moixiganguers descarrega el primer carro gros i en carrega un altre, seguim dominant el 3d7ps i el 5d7 cosa que permet ficar una agulla en l’estructura del cinc. Llàstima de la torre. Sens dubte, la millor temporada de la història i l’any que ve: més i millor!


3. Èxtasis lagarto: Castellers de Vilafranca ha dominat, un any més, el món casteller. Descarregant la magnànima i majestuosa torre de 8 sense folre i acompanyant-la amb el 5d9f, 4d9fa, p8fm, 3d9fa, 2d9fm, llàstima del 3d10fm i la manca d’intents sobre el 4d9 net i el pd9fmp, l’any vinent segur que els encaren. Tant de bo, portin a plaça el 3d9 net, la joia de la corona sens dubte.


4. Vaques flaques a Valls: Molt lluny del que s’esperava en any de concurs, en el bressol dels castells. La Vella tanca un any per oblidar (manca total d’estratègia castellera a plaça) mentre la Joves es complau d’haver superat i retratat als de la camisa rosada, en un any irregular en que dues aletes al 5d9f són el més rellevant. Esperem que l’any que ve donin més guerra.

5. Els 10 pisos malves: Minyons torna a carregar el 3d10fm amb un domini sobre el folre i les manilles excepcional (també mostrat en el 2d9fm), "llàstima" del tronc ultralleuger del 3 que al meu entendre feia menys defensable l’estructura. Els ha faltat quelcom a les actuacions de màxims per arrodonir l'any. No obstant, xapó! En Nani és una bèstia i segur que l’any que ve descarreguen el 5d9f i recuperen el gran espadat!

6. Capgrossos de gamma extra: Descarreguen un 2d9fm en el darrer intent per Tots Sants i tanquen la seva millor temporada, esperem que l’any vinent sovintegin aquesta torre i, qui sap si, encaren el 5d9f. Felicitats per la feina i per un 3d9f espectacular, per mi el millor de la temporada. No obstant recuperar el pilar pot obrir un ventall de castells.

7. Tarragona és, encara més, lila: Felicitar a la colla Jove i el seu Cap de Colla per la feina realitzada, sens dubte a un pas del gamma extra. 3d8 i 4d8 simultanis, quina meravella senyors!

8. “Quién tuvo, retuvo”: Nens del Vendrell tornen a descarregar la torre de 8 folrada i s’atipen de carros grossos! L’any que ve segur que tornem a gaudir de la torre i l’atac al 3d8.

9. Gràcia i Sabadell: Un exemple. Sens dubte encapçalen la revolució de les colles mitjanes. Ambdues han aconseguit clàssiques de 8, a base de treball i perseverança. Moltes felicitats.

10. Any dur pels Xicots: Pateixen una “escissió” d’antics dirigents i la pèrdua d’en Lluís (Xicot) Barrera, un gran casteller i persona. Aconsegueixen fer més pinya que mai i, a plaça, recuperen la torre de 8 i el 3d8, descarregant el 4d8 en més d’una ocasió.

11. Bona temporada “camaca”:
 • Sants aconsegueix el 4d9f, llàstima dels darrers 3d9f. Però tanca un gran any amb 3d9f, 4d9f, 5d8, 2d8f, 9d7... a l’espera del pilar.
 • Castellers de Barcelona, remunten el vol amb regularitat sobre els castells de 8 bàsics i la torre folrada, tot i perdre el pilar s’han fet forts amb l’escissió.
 • Gràcia, com ja he dit: estratosfèrics.
 • SAFA i Poble sec, segueixen avançant i dominant els castells assolits, per afrontar nous reptes.

12. Els castells ja són Patrimoni Immaterial de la Humanitat segons la UNESCO.


7 comentaris:

 1. Tela amb l'any que deixem enrere!
  Però tela el que ens portarà el 2011! Segur! :)
  Bon Any Joan! :)

  ResponElimina
 2. trobo que, el fet de que el "verd quiròfan" domini el món casteller no és re diferent ni rellevant, respecte els altres anys... si més no per que la resta de colles no lluiten per aquest "gran nom". Igualment, felicitats.

  ResponElimina
 3. És tan rellevant l'hegemonia d'Arreplegats com la dels Castellers de Vilafranca, ser la primera colla del 2010 en ficar manilles i portar a plaça per primer cop el pilar de 7 amb folre i manilles... Per mi, és rellevant... Pel que fa la resta de colles universitàries enguany apreten més que mai com ja he dit en entrades anteriors, per tant si que lluiten per aquest gran nom, sinó no tindria sentit que Xoriguers i Ganàpies portessin castells de 7 fora de casa i ni tan sols a casa, la tonteria aquesta de que per les altres colles els castells no són un objectiu, no se la creu ningú... però quan no hi arribes, és més fàcil dir que no ho vols que no pas que no pots...

  Apa salut!

  ResponElimina
 4. Original i ben encertat resum. Per la part que ens toca (Nens del Vendrell) gràcies per dedicar-nos una campanada :)

  Bon any i sort pel 2011!

  ResponElimina
 5. molt bon repàs Joan!! m'agradat molt. Per cert, ja t'he linkat al meu blog .
  torreño

  ResponElimina
 6. FLIPANT ! Això sí que és un resum. No hace falta decir nada más. Gràcies per la part de Xicots !!!

  ResponElimina
 7. Moltes gràcies Xavi,
  com va tot per Xicots? A veure si coincidim algun dia i la fem petar una miqueta.


  Una abraçada,
  estem en contacte!

  ResponElimina